LIVRARE GRATUITA pentru comenzi peste 333 lei

Lipsa driver SSD la instalare Windows 10 / 11 pe un laptop nou (IRST) – Intel Rapid Storage Technology

Lipsa driver SSD la instalare Windows 10 / 11 pe un laptop nou (IRST) – Intel Rapid Storage Technology

SSD nu e vizibil la instalarea Windowsului de pe un stick bootabil.

Articolul descrie pe larg rezolvarea acestei probleme pentru laptopurile ASUS.

La finalul articolului vei găsi un link care descrie pe larg rezolvarea problemei de driver IRST pentru laptopurile ACER.

Dacă ai cumărat un laptop nou și încerci să instalezi Windows și ai ajuns la momentul selectării partiției dar nu vezi SSD-ul sau dacă primești mesajul ‘No signed device drives were found. Make sure that the installation media contains the correct drivers, and then click ok’ atunci când încerci să soluționezi problema, ai ajuns unde trebuie.

Una dintre cele mai des întâlnite probleme cu care se confruntă utilizatorii la instalarea Windows pe un laptop nou cumpărat este aceea în care SSD-ul nu le apare în momentul în care installer-ul Windows le cere acestora să selecteze partiția pe care vor să instaleze sistemul de operare Windows 10 … sau Windows 11.

Evident, orice problemă are cel puțin o rezolvare, iar în acest caz, vei avea nevoie de un alt calculator la dispoziție și de un stick pe care sa poți copia un driver de care vei avea nevoie pentru a face SSD-ul vizibil și a putea continua instalarea.

Vom descrie mai jos etapele ce trebuiesc parcurse pentru rezolvarea acestei situații. Vom lua ca și exemplu practic soluționarea problemei pentru un Laptop ASUS însă soluția se poate aplica și pentru alte modele.

Vei avea nevoie de un stick și de un alt calculator. Este nevoie de driverul pentru SSD care sa fie pus pe un stick si ulterior mutat în calculatorul pe care faci instalarea Windowsului. Așadar,

  1. Pe un alt calculator trebuie descărcat de pe siteul producătorului laptopului driverul pentru IRST. De obicei, acesta se poate găsi cu denumirea Intel Rapid Storage Technology (IRST) driver iar în cazul laptopurilor ASUS acesta se regăsește la următorul link. DOWNLOAD LINK IRST DRIVER
  2. După ce s-a descărcat, trebuie dat click dreapta pe fișierul descărcat (1) și se selectează ‘Extract all…’ (2)
  3. Se selectează ca și destinație a extragerii din arhivă (3), stickul pe care ulterior îl vei muta în calculatorul pe care vrei să instalezi Windowsul. Se apasă ‘Extract’
  4. Se poate utiliza chiar și stickul pe care este Windowsul, dacă nu aveți un alt stick. Dacă nu aveți un alt stick, vei copia / extrage conținutul acelei arhive pe stickul pe care este Windowsul și structura de fișiere va arăta în felul următor (5):
  5. Stickul USB se mută în calculatorul pe care doriți să instalați Windowsul și ajungem la momentul instalării driverului IRST care va rezolva problema partițiilor de storage SSD pe care vei instala Windows.
  6. Se repornește installer Windows, sau dacă ați folosit un alt stick, se continuă din faza în care a rămas.
  7. În fereastra în care trebuie selectată partiția pe care se instalează Windows, se apasă pe ‘Load driver’ (1)
  8. Se apasă OK (2), apoi încă o dată OK (3), apoi dacă nu a găsit driver, se apasă Browse (4)
  9. Se selectează folderul unde a fost extras driverul (5) și apoi se apasă OK (6). Se alege driverul din listă (7) și se apasă Next (8).
  10. Când driverul s-a instalat, partițiile vor fi vizibile și vei putea să ți le împarți după cum dorești pentru a instala Windows. Este recomandat ca partiția pe care vei pune Windows să fie între 100 și 150 GB.Soluția de mai sus este valabilă pentru 90% din cazurile în care SSD-ul nu este vizibil la instalarea Windowsului.Specific, pentru laptopurile ASUS, dacă problema nu se rezolvă în acest fel, va fi necesară dezactivarea din Intel Volume Management Device (VMD) din BIOS, însă acest subiect este tratat pe larg într-un alt tutorial, aici DISABLE VMD ASUS

Pentru laptopurile ACER – soluția pas cu pas e descrisă la linkul următor:

INCARCARE DRIVER IRST pentru laptopuri ACER

 

Share this post